HTML

ÖkoDiadal

Ez az oldal a Diadal Úti Általános Iskola környezetvédelmi blogja, mely az általános ökoiskolai feladataink mellett különféle pályázatok kapcsán végzett projektmunkákat is bemutatja. Kérjük, tartson velünk iskolai weboldalunkon is: www.diadal.hu Köszönjük, hogy velünk tartott! Ökofilmjeink gyűjtőoldala: http://www.youtube.com/playlist?list=PLFC9F9DE54F4D7768&feature=plcp

Utolsó kommentek

ABLAK AZ ERDŐRE

2013.11.22. 22:13 ökodiadal

Ebben a tanévben egy év kihagyás után újabb pályázattal veszünk részt az "Otthon az erdőben" országos pályázati kiírásban.
Az idei tanév programvezetője Bödör-Pászti Emőke kollégánk, akinek köszönöm, hogy vállára vette a feladatot, hogy alsós és felsős kollégáival karöltve olyan tevékenységeket szervez a diákoknak, amelyek a természetmegfigyelésre buzdítják diákjaikat.


A fenti képsorozatot Emőke néni készítette a Naplás-tó melletti Cinkotai-erdőben.

Pályázatában arra vállalkozott, hogy az iskolánk közelében lévő Cinkotai erdő és a mellette elhelyezkedő Naplás-tó környékén vagy az iskola udvarán vizsgálódjanak. Ezt követően az iskolában működő „öko”-szakköri foglalkozások keretein belül lehet majd a begyűjtött adatokat dokumentálni és számítógépbe vinni, a feladatlapokat, plakátokat, játékokat és eszközöket közösen, csoportokban elkészíteni. Szándéka szerint az alsósok és felsősök időnként közösen vállalnak majd feladatot.

A felsősök feladata az erdő és a tó élőhelyének feltérképezése, majd folyamatos megfigyelése ősztől tavaszig, összesen 8 hónapon keresztül, havi 2 alkalommal. Így lehetőség lesz minden évszakban az erdő és a tó életközösségét és az ember természetalakító munkáját megfigyelni. Ezeken a területeken élő növény-és állatfajok nyomon követése, dokumentálása, a köztük lévő kapcsolatok megfigyelése. A leggyakoribb fafajok feltérképezése és megvizsgálása a cserjeszinttől egészen a lombkorona szintig. Megvizsgáljuk az erdőt, mint életközösséget, illetve 1-1 fa biodiverzitását egyaránt. Gondolok itt a kopogtató ernyőzés, fűhálózás, rovarcsapdák kihelyezésére, rovarnézegetők használata. A multi funkciós meteorológiai mérőállomás használata és az adatok dokumentálása.
A nagyobbak készíthetnek saját turista térképet az alsósok számára. A növény és állatfajokból határozólapokat, illetve információs táblákat készítünk fajnévvel és leírásukkal. A Méta természetességmérő alkalmazásával felmérjük a terep természetességét. Az emberi beavatkozásokról tanulmány készítése, fotók alapján dokumentálása és javaslat tétel a megelőzésről és a helyreállításról. Esetleges publikáció a helyi újságban a környezettudatos gondolkodásra nevelés céljából.

Alsósok ősszel a fákról rajzokat és fotókat készítenek, törzs- és levéllenyomatok készítésére vállalkoznak papírból zsírkrétával, esetleg gipszből. A fák erezetének vizsgálata, levélgyűjtemény készítése, osztályonként 1-1 plakát készítése vár rájuk. Segítségül használják a pontos fajmeghatározáshoz az „Élet szigete” határozólapokat. Téli terméskép, montázskép készítése az erdőből gyűjtött termésekből.

Tavasszal a víz világnapja alkalmából a Naplás-tó vízének vízminőség vizsgálata környezetvédelmi detektív koffer használatával történik majd. Illetve a föld napja alkalmából mesemondó versenyt rendeznek majd az erdőben élő állatokról és növényekről.

A madarak és fák napján egy ornitológus hívunk meg, aki előadást tart az erdőben élő madarakról, megfigyelik őket távcsővel és madárhangokat hallgatnak.

Én erőt, kitartást és kreativitást kívánok kollégáimnak ehhez a szép feladathoz!

Raffay Gábor mb ig 

Szólj hozzá!

Címkék: Diadal Úti Általános Iskola Ablak az erdőre ökoiskolai program

A bejegyzés trackback címe:

https://okodiadal.blog.hu/api/trackback/id/tr455648980

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása