HTML

ÖkoDiadal

Ez az oldal a Diadal Úti Általános Iskola környezetvédelmi blogja, mely az általános ökoiskolai feladataink mellett különféle pályázatok kapcsán végzett projektmunkákat is bemutatja. Kérjük, tartson velünk iskolai weboldalunkon is: www.diadal.hu Köszönjük, hogy velünk tartott! Ökofilmjeink gyűjtőoldala: http://www.youtube.com/playlist?list=PLFC9F9DE54F4D7768&feature=plcp

Utolsó kommentek

A hosszú élet titkai

2009.11.05. 11:15 ökodiadal

A hosszú élet titkáról leginkább saját családom példáján keresztül tudnék beszámolni.
A nagypapám a Görögországban található Épirosz tartományból származik. Lia nevű kis falucskából,a hatalmas Murgana-hegységben.
     Édesapjának, Szkevisz Jorgosznak vegyeskereskedése volt, emellett kecskéket tartott. Édesanyja, Niku Kálliopé háztartásbeli volt.
Mindig egészségesek voltak, és nagyon hosszú életet éltek mind a ketten, mint szinte mindenki a faluban. Elkezdtem gondolkodni azon, hogy minek köszönhették ezt.
 Azt nem mondhatom, hogy stresszmentesen éltek, mivel megélték a két világháborút és a görög polgárháborút. Viszont friss, tiszta hegyi levegőt szívtak.
 De én úgy gondolom, hogy a hosszú élet leginkább a táplálkozásnak köszönhető. "Az vagy, amit megeszel."

Sok kecsketejet ittak, kecskesajtot és kecskehúst ettek, ez vitathatatlan. A kecske tejéről köztudott, hogy abban különbözik más gazdasági állatfajok tejétől, hogy a táplálkozásban betöltött szerepén túl, jótékony hatású különböző betegségek gyógyításában, és alkalmas az anyatej pótlására is, valamint kiváló szépségápoló szer. Emellett tejérzékenyek is fogyaszthatják, és még felforralni sem fontos fogyasztás előtt, sőt így még a vitamintartalma is nagyobb. Sok A, C, E és K vitamint tartalmaz.
A kecske húsa pedig zsírszegény és egészséges táplálék.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De természetesen otthon volt saját művelésű veteményes kertjük, különböző zöldségekkel és gyümölcsökkel. Szépen termett főként a paradicsom, a bab, a borsó és a szőlő.
 Nem használtak semmilyen műtrágyát vagy permetezőszert. Mégis hatalmas és szép volt minden termény. Egyszerűen jó volt a termőföld, sok volt a napsütés és eleget esett az eső.
Ne feledkezzünk meg arról, hogy alkoholt csak kis mennyiségben, borként fogyasztottak és nem dohányoztak. Kristálytiszta hegyi forrásvizet ittak, nem pedig klórozott csapvizet vagy cukrozott üdítőket.
   

Irigylem őket, amiért olyan természetközeli, egészséges életet éltek, amilyet ma  már csak kevesen tudnak megvalósítani. De törekednünk kell arra, hogy legalább lehetőségeinkhez mérten egészségesen éljünk és táplálkozzunk.
          

Szkevisz Viktor írása

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://okodiadal.blog.hu/api/trackback/id/tr341510085

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása