HTML

ÖkoDiadal

Ez az oldal a Diadal Úti Általános Iskola környezetvédelmi blogja, mely az általános ökoiskolai feladataink mellett különféle pályázatok kapcsán végzett projektmunkákat is bemutatja. Kérjük, tartson velünk iskolai weboldalunkon is: www.diadal.hu Köszönjük, hogy velünk tartott! Ökofilmjeink gyűjtőoldala: http://www.youtube.com/playlist?list=PLFC9F9DE54F4D7768&feature=plcp

Utolsó kommentek

Dr. Tengelyi Zsuzsannával készített interjú

2009.09.25. 13:54 ökodiadal

Dr. Tengelyi Zsuzsannával készítettem interjút az iskolai egészség napon, 2009. szeptember 12-én. A körzeti gyermekorvosunk tartott előadást a drogokról szülőknek és tanároknak. Előadása után arra kértem, hogy válaszoljon néhány kérdésemre, melyeket az alábbi sorokban olvashatnak.

- Sokszor látjuk, hogy alig tizenévesek is cigarettáznak az utcán. Ezt is nevezhetjük drogfogyasztásnak?

- Nevezhetjük drogfogyasztásnak, mert végül is, a cigaretta is egy drognak számít, s a hozzászokás veszélye dohányzás kapcsán is fenn áll.

Nagyon nehéz lerakni, hiszen a nikotin érzékeny receptorok könnyen kötődnek a cigarettában levő nikotinhoz. Ez az érzékenység okozza a függőséget. Attól, hogy már 14 éves korban, sőt már sokkal előbb is rendszeresen cigarettához nyúlnak a gyerekek súlyos függőség alakul ki már fiatal felnőtt korukra. Aki 13-14 éves korától folyamatosan dohányzik felnőtt koráig ez olyan mennyiségű cigarettafogyasztásnak felel meg, hogy ez már bizony komoly veszélyt jelent a későbbi megbetegedések szempontjából. A tüdőráknak is az egyik okaként merül fel, sőt szívérrendszeri betegségek hátterében is a dohányzás kóroki tényezőként szerepel.

 - Korai alkoholfogyasztás is hasonlóan nagy gond. Ez miért káros?

- Az alkohol a zsírszövetben oldódik. Az agynak a javarészét zsírállomány alkotja, és az alkohol ott oldódik ki. Károsítja az agysejteket és a korán kezdett rendszeres alkoholfogyasztás káros az egészségre.

A fiatal felnőttkortól már amúgy is leépülő agysejteket továbbrongálja, s gyorsítja az agy leépülését.

 -Mit tegyünk, ha arról hallunk, hogy társaink közül valaki már nem csupán cigizik vagy alkoholt fogyaszt, hanem durvább drogot próbált?

- Én mindig is utáltam, hogy ha a diák a felettesének, úgymond a tanárnak szól. Ezért meg lehetne először próbálni - hiszen sokkal jobb hatása van - hogyha ezt egymás között megbeszélitek és elmondjátok a másiknak, hogy attól soha nem lesz az egyik nagyobb a másiknál, ha részt vesz valami hülyeségben, azaz például rágyújt vagy drogot próbál ki. Ez a buta megfelelni vágyás a társaságban a legnagyobb veszély a cigarettánál, az alkoholfogyasztásnál, és a drogfogyasztásnál is. Belekerül a kamasz egy csoportba, s bár ő esetleg nem akar alkoholt fogyasztani, nem akar cigarettázni, de nem mer nemet mondani. Tehát az a legnagyobb dolog, amit ti tehettek, hogy nemet mondtok, és ha többen mondtok nemet, akkor valószínűleg tudtok hatni arra az egy-két emberre, aki már nagyon korán cigarettázik vagy alkoholt fogyaszt vagy történetesen drogot használ.

 - Sokan állítják, hogy az első próbálkozás után még le lehet szokni a dohányzásról. Ez így igaz?

- Talán egy első próbálkozás után le lehet szokni, de a cigaretta nem úgy működik, mint egy kábítószer, hogy egy-két eset után már súlyos testi függőséget okoz. A cigaretta azért nem ilyen gyorsan alakít ki függőséget. Meg lehet próbálni, de remélhetőleg nem “válik” be, mégis azt mondom, hogy legjobb az első próbálkozás után vagy inkább előtte azt mondani, hogy nem. Ezt nagyon nehéz kimondani, de ettől válunk naggyá.

- Kinek van nagyobb szerepe a megelőzésben?

- Elsődlegesen a családnak fontos a szerepe, és nektek gyerekeknek is, hogy olyan kapcsolatot alakítsatok ki szüleitekkel, hogy őszintén tudjatok beszélni a dolgokról. Nektek kérdezni kell a tapasztaltabbaktól, főleg a szülőtől, és nem a társaktól kell megtudni mindent, esetleg rosszul. Aztán nagyon jó kapcsolatot kell kialakítani - ha lehet - a tanárral, az osztályfőnökkel, vagy valamilyen szaktanárral. Lényeg, hogy valakivel meg kell osztani a problémáitokat, és merjetek kérdezni. Nem egymástól, hanem felnőtt-től!

 - Egészségnapunkon a fiatalokat veszélyeztető drogokról beszélt a szülőknek! Milyen kérdéseket érintett?

- Leginkább arról, amiről az előbb is föltettél kérdéseket: kinek van szerepe a megelőzésben. Én erre szerettem volna kihegyezni ezt az előadást. Elmondtam, hogy főleg a családnak és a szülőknek van nagy szerepe és már egészen kicsi kortól, tehát már az iskolás kor előtt el kell indítani a célirányos nevelést. Nagyon fontos, hogy legalább az őszinteséget megalapozó jó viszonyt kialakítsák, hogy merjen kérdezni a gyerek a szüleitől. Arra is próbáltam kihegyezni mondanivalómat, hogy nem csak az illegális drogok ellen kell fellépni, hiszen vannak úgynevezett legális drogok is, amik nincsenek tiltólistán, és ezek ugyanolyan károsak lehetnek, mint a tiltólistán levők.

- Nagyon szépen köszönöm az interjút.

- Én is köszönöm. És én is tehetek fel kérdéseket?

-Természetesen.

- Neked mennyit használt ez az előadás, tudtad-e hasznosítani?

- Igen tudtam hasznosítani, hiszen nem tudtam, hogy egy hétköznapi növény, mint például a hajnalka is tekinthető drognak. Erről nem tudtam.

- Van-e valami ötleted, hogyan kéne másképp folytatni ezt a megelőzéskérdést az iskolában? Azok a találkozások, amik eddig az iskolában folytak kábítószerekről tartott beszélgetések során, szerinted hasznosak voltak?

- Aki még nem fogyasztott drogot annak biztosan hasznos lenne, de aki sajnos már benne van ebben az ördögi körben, őt nem fogja megrettenteni, hanem inkább kipróbálná azt a drogot is.

Sokan azt mondták, hogy csak kipróbálják, mert ha nem ízlik, akkor nem drogozik tovább, de aki már valaha egyszer is kipróbálta az már nem fog tudni leszokni. Ez az előadás inkább csak azoknak a diákoknak használna, aki még nem próbálta ki.

-Szerinted az hasznos lenne, ha olyan embert hívnánk az iskolába, aki drogozott és utána sikerült leszoknia?

- Igen. Az hasznos lenne, mert akkor így ő meg tudná mondani a diákoknak, hogy melyek a drogok durvább veszélyei, amit már ő is tapasztalt. Ennek hatására hátha magukba szállnak, és talán tudna rájuk hatni.

A beszélgetésünk pár perc volt csupán az igazgatói szobában, de annak is örültem, hogy megírhattam ezt az interjút. Köszönöm a doktornőnek.

Kiss Ádám 8.a

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://okodiadal.blog.hu/api/trackback/id/tr951406395

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása