HTML

ÖkoDiadal

Ez az oldal a Diadal Úti Általános Iskola környezetvédelmi blogja, mely az általános ökoiskolai feladataink mellett különféle pályázatok kapcsán végzett projektmunkákat is bemutatja. Kérjük, tartson velünk iskolai weboldalunkon is: www.diadal.hu Köszönjük, hogy velünk tartott! Ökofilmjeink gyűjtőoldala: http://www.youtube.com/playlist?list=PLFC9F9DE54F4D7768&feature=plcp

Utolsó kommentek

Táplálkozz egészségesen!!

2009.11.17. 09:00 ökodiadal

Mindannyian tudjuk, hogy a zöldségek rendszeres fogyasztása jó hatással van szervezetünk általános állapotára, ellátja az alapvető és speciális tápanyagokkal, élelmi rostokkal és vitaminokkal. Ennek ellenére nagyon kevesen vannak, akik a minimálisan javasolt zöldségmennyiséget nap mint nap elfogyasztják. Rohanás reggel és este, napközben valami gyorsan és könnyen fogyasztható - friss vagy alig feldolgozott zöldségekre nem igazán jut időnk, még ha szeretnénk is egészségesen táplálkozni.

 

 

  

Brokkoli: Magyarországon, bár már régóta ismert zöldségnövény, nagyobb mértékben csak az utóbbi 20 évben terjedt el, a brokkolit immár sokféleképpen használják a háztartásokban. Ásványi anyagai közül kiemelkedik a kálium, a kalcium, a magnézium, a nátrium, a vas, a cink és a foszfor. Kutatások bizonyítják, hogy a brokkolinak helye van a különféle terápiás étrendekben. Kuktafazékban készítve megóvhatjuk a benne lévő vitaminokat, és mélyhűtésre is alkalmas. Nem csak rózsája, hanem szára is ehető.
 
 
 
 
 
 
Paprika: A trópusi országokban inkább a kicsi, csípős terméseket használják ételfűszerként, frissen vagy szárítva, egészben vagy megőrölve. A mérsékelt övben főként a nagy termésű, édes fajtákat forgalmazzák, és ezeket nyersen, zöldségként párolva, levesbe főzve és salátának fogyasztják, illetve szárítva édes paprika fűszerporrá őrlik. Az ecetben vagy olajban eltett paprikát savanyúságként tálalják, vagy ételeket fűszereznek vele.
 
 
 
 
 
Paradicsom: A paradicsomot nyers fogyasztásra és konzerválásra egyaránt termesztik. Nagyon sok fajtája van és sokféleképpen használható fel. Táplálkozási értéke abban rejlik, hogy harmonikus összetételben tartalmazza a különböző aroma anyagokat, amelyet más növények ízben nem tudnak megközelíteni. A vitaminok közül legjelentősebb a C-vitamin, de még 11-12 féle vitamin található benne, közöttük az A, B1, B2, ezek mellett jelentős mennyiségben tartalmaz karotint. A zöld paradicsom fogyasztása veszélyes, mert mérgező hatású szolanint tartalmaz, ami az érés során elbomlik.

 

Cékla: Káliumot,magnéziumot és kalciumot tartalmaz. Jelentős mennyiségben található meg benne a magzati fejlődés szempontjából fontos szereppel bíró folsav. Gátolja a ráksejtek szaporodását, vérképző a sav-bázis egyensúlyt, a máj anyagcsere-folyamatait szabályozza, valamint a tumorsejtek szaporodását gátló hatása van. Vörös festékanyaga, számtalan pozitív hatásáról ismert, élelmiszerek természetes színezőanyagaként is előszeretettel használják.

 

 

 

Fokhagyma: A fokhagyma gyógy-, és fűszernövény, melynek hagymagumója fogyasztható. Jelentős mennyiségben található meg benne A-, B1-, B2- és C-vitamin. Felvágva erőteljes aromával rendelkezik. Illóolajat, szénhidrátot, fehérjét, fontos ásványi anyagokat tartalmaz. Jellegzetes illatát egy kéntartalmú anyag adja.Rendszeres fogyasztása csökkenti a vér káros koleszterin-szintjét, emellett természetes antibiotikumnak is számít a népi gyógyászatban. A modern orvostudomány igazolta emésztést elősegítő, bélfertőtlenítő, bélféregűző, vérnyomást csökkentő, epe- és májműködést elősegítő hatását. Sokáig úgy vélték, hogy az érelmeszesedés ellen is hatásos.

Sárgarépa: Nyersen fogyasztva, főként gyerekeknek értékes és tápláló kiegészítő étel. Fontos hatóanyaga a béta-karotin, de emellett más karotinokat is tartalmaz. Illóolajokban is gazdag. A sárgarépa sokoldalú zöldség, hatóanyagainak köszönhetően részt vesz a szabadgyökök károsító hatásának megakadályozásában is. Használhatjuk levesek, saláták, főzelékek, hidegkonyhai készítmények, bébiételek készítésére, de nagyon sok ételkülönlegesség ízesítője, vagy díszítője is lehet, egyben a nyulak kedvenc eledele.
 
 
   
 
 
 
Spenót: A spenót leveleiben magas a K-vitamin tartalom. A leveléből készült szerek az emésztésre jó hatással vannak. A talajtól függően nagy mennyiségű vasat tartalmazhat, azonban ennek nagy része nehezen felszívódó formában van jelen. A spenót sok luteint és természetes karotinoidot tartalmaz, klorofillban és folsavban is. A spenót kiváló antioxidáns, bioaktív összetevőkkel rendelkezik. Magas oxalát- és nitráttartalma miatt nem szabad túl sűrűn fogyasztani.
 
    
  

Zeller: A zeller gyógy-, és fűszernövény. Gazdag kalciumban, foszforban, magnéziumban, vasban és nyomelemekben. Kiváló illóolaj. Világszerte három változata terjedt el, Magyarországon a gumós változatot termelik. Kiváló idegerősítő és nemi hormonképző hatása van. A népgyógyászatban veseműködési, emésztési panaszok és étvágytalanság esetén is ajánlják. Jelentős a mész, és foszfor tartalma, de inkább íz anyagai teszik közkedveltté.

 

Petrezselyem: A petrezselyem gazdag illóolajokban, karotinban C-és E-vitaminban, valamint ásványi sókat tartalmaz. Népi megfigyelések szerint fokozza a gyomor-béltraktus működését, teáját pedig hólyaghurut esetén fogyasztották. A szervezet számára különösen a téli hónapokban előnyös. A petrezselyem zöldje és gyökere egyaránt gyomorerősítő, vesetisztító, étvágygerjesztő hatású.

 

 

Ha teheted, étkezések előtt edd a gyümölcsöt, mert sokkal gyorsabban emészti meg a szervezet, mint más táplálékokat. Gyümölcsöt nem pótolhatod vitamintablettákkal! Rengeteg olyan létfontosságú anyagot (enzimeket, rostokat, antioxidánsokat stb.) tartalmaznak, amiket egyszerűen nem tudsz mással kiváltani!

 

 

 

 

 

Kékszőlő: Sok tanulmányban megemlítik, hogy a kékszőlő különlegesen erős gyógyhatású, természetes sötétvörös gyümölcs. Már a régi népgyógyászatban is tudták róla, hogy szinte mindent tartalmaz, amire szervezetünknek szüksége lehet. Akár többféle gyümölcsöt is helyettesíthet. Például nagyon közismert vér- és emésztőrendszert tisztító hatása (ezen belül elsősorban béltisztító tulajdonsága), eredményesen használható a vese és a hólyag kövesedésének megszüntetésében. Azonban ha nagy mennyiségben fogyasztjuk, a vizelet lúgosodását is jelentősen csökkentheti, és fokozza az epekiválasztást.

 

Fekete szeder: Gyümölcsük, levelük tanninokban igen gazdag. Számos fajt gyógynövényként használnak, mivel a tanninnak összehúzó tulajdonsága van, ami a hajszálereket védi. Baktériumölő hatása szintén ismert. Számtalan kedvező hatása miatt a népi bölcsesség gyakran ajánlja ezt a gyümölcsöt a gyerekeknek. Magas kalcium- és foszfortartalommal rendelkezik.

 

 

 

Fekete ribizli: A bogyós gyümölcsök közül a C-vitamin tartalma a legnagyobb, de friss fogyasztásra jellegzetesen erős íz- és zamatanyaga kevésbé teszi kedveltté. Az ókori rómaiak köszvénybogyónak nevezték. Jelentős B-vitamin forrás, valamint vas-, mangán- és réztartalma is számottevő. Ezzel szemben szörpnek és bornak feldolgozva nem csak a legfinomabb ital, de egyben immunerősítő védőital is. Dzsem is készíthető belőle. A fekete ribizli 9 g fehérjét, 20 g zsírt, 95 g szénhidrátot, 6 g szerves sót és 38 g rostot tartalmaz kilogrammonként.

Fekete ribizli:

Narancs: Nyers állapotában reszelve, de szárítva is használják. Higiéniai szempontból fontos, hogy a felhasználás vagy szárítás megkezdése előtt alaposan tisztítsuk meg. Különböző édességek, cukrászati termékek, likőrök, de édes sütemények és krémek készítéséhez, de sütve készített szárnyas ételekhez is használják. A benne levő limonene különösen a mell- és tüdőrák elleni harcban hatásos.Nagyon jó íz javító, gyomorerősítő, emésztést serkentő, étvágyjavító és vértisztító.

 

 Kiss Ádám

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://okodiadal.blog.hu/api/trackback/id/tr11525431

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása