HTML

ÖkoDiadal

Ez az oldal a Diadal Úti Általános Iskola környezetvédelmi blogja, mely az általános ökoiskolai feladataink mellett különféle pályázatok kapcsán végzett projektmunkákat is bemutatja. Jelenleg "Ablak az erdőre" címmel indítottunk projektmunkát az "Otthonunk az erdő" c. országos pályázat keretében. Kérjük, tartson velünk iskolai weboldalunkon is: www.diadal.hu Köszönjük, hogy velünk tartott! Ökofilmjeink gyűjtőoldala: http://www.youtube.com/playlist?list=PLFC9F9DE54F4D7768&feature=plcp

Utolsó kommentek

Iskolai papírgyűjtés

2017.05.12. 11:10 ökodiadal

Szólj hozzá!

Diákfogalmazás: A Naplás-tó környezete

2017.03.31. 11:14 ökodiadal

A víz világnapi témanap legjobb fogalmazásait a korábban ígérteknek megfelelően a blogunk felületén is megosztjuk. Következzen az első fogalmazás:

Naplás-tó leírása

A Naplás-tó a Cinkotai - erdő mellett helyezkedik el. A Cinkotai útról lehet megközelíteni a 46-os busszal. Számos védett faj él itt, köztük az egyetlen Magyarországon őshonos teknős, a mocsári teknős. A tavat 1971-ben hozták létre és 1997-ben lett természetvédelmi terület. A Naplás-tónál található egy túlfolyó, ami megakadályozza, hogy a tó kilépjen a medréből. A lefolyt víz a Szilas patakba kerül. Az erdő sok fajta fát tartalmaz, pl. zöld juhar, vörös tölgy és fehér akác. Ezenkívül állatvilága is színes, pl. róka, nyest, csúszka. Évekkel ezelőtt az erdőben lévő kidőlt, kiszáradt, korhadt fák nem voltak kívánatosak az erdőgazdálkodásban. Ma már köztudott, hogy rájuk is szükség van, hiszen élőlények sokaságának jelentenek otthont. Széles körben elterjedt nézet ellenére a korhadó faanyag nem fenyegeti a fajokban gazdag erdő egészségi állapotát. Hideg teleken kedvelt volt a korcsolyázás a tavon. Ez nagyon zavarta az élővilágot és veszélyes is volt, ezért 2016-ban betiltották, viszont a horgászat továbbra is engedélyezett. Akár a parton ülve, akár csónakban jó elfoglaltságot adhat az embereknek. Az erdőben tilos a tűzrakás, időnként még a kijelölt helyeken is. A Naplás-tó természetvédelmi területén az erdészet munkatársai a Fővárosi Önkormányzat megbízásából látják el a természetvédelmi feladatokat.

Készítette: Horváth Kinga, Szerencsi Lili, Juhász Írisz, Bodnár Anita, Balla Petra, Balsai Nóra    

Szólj hozzá!

Naplás-tavi témanap

2017.03.29. 10:15 ökodiadal

Naplás-tavi témanap

A víz világnapja alkalmából iskolánk ötödik évfolyama illetve negyedik osztálya a közeli Naplás-tóhoz látogatott ki. A Naplás-tónál az ötödikesek csoportokban járták be a tavat és a Cinkotai-kiserdő főbb részeit. Az ismeretterjesztő táblák segítségével a diákok fogalmazásokat alkottak a tó környezetéről. A legjobb fogalmazásokat iskolánk ökoblogján is közzétesszük majd. 

Szólj hozzá!

Munkában az ÖKO DÖK

2016.10.30. 07:49 ökodiadal

Iskolánk Diákönkormányzata az idei évtől átvette az ökomunkacsoport teendőit is, így már a Diákönkormányzat feladata az iskolai és az iskolán kívüli környezetvédelmi feladatok ellátása. Az őszi szünet előtt a Diákönkormányzat tagjai a Diadal úti játszóteret csinosították, takarították. A munkához nagy segítséget kaptunk a Rákoscsaba-Újtelepért Egyesülettől. Diákjaink összegyűjtötték a lehullott faleveleket, új virágokat ültettek és lefestették a játszótér használati tárgyait.

A munkákat tavasszal folytatjuk! 

 

 

 

 

Szólj hozzá!

Kirándulás a Merzse-mocsárnál

2016.10.17. 08:55 ökodiadal

Az idei évben a Földünkért Világnap alkalmából a Diadal Úti Általános Iskola felsős és alsós diákjai iskolán kívüli foglalkozásokon vettek részt, ahol megpróbáltuk a gyermekekhez közelebb hozni a természetet. 

Az 5. évfolyam a Merzse-mocsárhoz látogatott el lovaskocsival. Az önfeledt szórakozás mellé azért egy kis tanulás is jutott a természetvédelmi terület utóbbi évtizedeiről. 

 

 

Szólj hozzá!

Kutatók éjszakája

2016.10.09. 10:53 ökodiadal

Diákjaink nagy számban pályáztak a Kutatók éjszakája apropóján meghirdetett rajzpályázaton. Sikerükről számolnak be az alábbi filmekben.

Szólj hozzá!

Föld,- és egészségnap

2016.04.29. 12:04 ökodiadal

Föld,- és egészségnap a Diadalban

Az idei évben megtartottuk a szokásos témanapunkat a Föld napja alkalmából. A gyerekek színes programokkal találkoztak, ahol a környezetvédelem és az egészségmegőrzés, a sportolás állt a középpontban. A témanap az otthoni komposzt összegyűjtésével indult. Az 5-6.-osok ökotársasjátékon, biciklis csapatverseny vettek részt. Ezúton szeretném megköszönni a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Üllői úti tagkönyvtárának a segítségét az ökotársasjáték kellékeihez, a rákoscsabai tagkönyvtárnak pedig a közvetítő munkát.

Az alsósokat környezetvédelmi színjátszó darab fogadta. A 7. évfolyam a Magyar Gyula Kertészeti Szakképző Iskolába látogatott el (képgaléria később). Diákjaink focizhattak, asztaliteniszezhettek, zsinórlabdázhattak és biciklis akadálypályán indulhattak.

 

Szólj hozzá!

Madáretető a Diadalban

2016.04.19. 14:19 ökodiadal

Tavasszal a 7. A. diákjai vizsgálták meg a tavalyi évben kihelyezett madáretetőket, nagy örömünkre a madarak nem hagyták azokat üresen télen.

Szólj hozzá!

Víz világnap

2016.03.30. 11:56 ökodiadal

Víz világnap a Diadalban

Diadal Úti Általános Iskola: 01 - indafoto.hu

A tavalyi évhez hasonlóan idén is megünnepeltük a Víz világnapját. Az iskola tanulói nagy méretű élőképet készítettek az udvaron, az 5. évfolyam patak parti sétán és vetélkedőn vett részt a Rákos-patak partján.

Diadal Úti Általános Iskola: 05 - indafoto.hu  

Az iskola segítő személyzetének köszönhetően az aulánk egyedi díszítést kapott, mely nagy segítséget nyújtott abban, hogy a víz fontosságát közelebb hozhassuk a gyerekekhez.

Diadal Úti Általános Iskola: 07 - indafoto.hu 

Vízvizsgálat a Rákos-patak partján 

Szólj hozzá!