HTML

ÖkoDiadal

Ez az oldal a Diadal Úti Általános Iskola környezetvédelmi blogja, mely az általános ökoiskolai feladataink mellett különféle pályázatok kapcsán végzett projektmunkákat is bemutatja. Jelenleg "Ablak az erdőre" címmel indítottunk projektmunkát az "Otthonunk az erdő" c. országos pályázat keretében. Kérjük, tartson velünk iskolai weboldalunkon is: www.diadal.hu Köszönjük, hogy velünk tartott! Ökofilmjeink gyűjtőoldala: http://www.youtube.com/playlist?list=PLFC9F9DE54F4D7768&feature=plcp

Utolsó kommentek

Kirándulás a Merzse-mocsárnál

2016.10.17. 08:55 ökodiadal

Az idei évben a Földünkért Világnap alkalmából a Diadal Úti Általános Iskola felsős és alsós diákjai iskolán kívüli foglalkozásokon vettek részt, ahol megpróbáltuk a gyermekekhez közelebb hozni a természetet. 

Az 5. évfolyam a Merzse-mocsárhoz látogatott el lovaskocsival. Az önfeledt szórakozás mellé azért egy kis tanulás is jutott a természetvédelmi terület utóbbi évtizedeiről. 

 

 

Szólj hozzá!

Kutatók éjszakája

2016.10.09. 10:53 ökodiadal

Diákjaink nagy számban pályáztak a Kutatók éjszakája apropóján meghirdetett rajzpályázaton. Sikerükről számolnak be az alábbi filmekben.

Szólj hozzá!

Föld,- és egészségnap

2016.04.29. 12:04 ökodiadal

Föld,- és egészségnap a Diadalban

Az idei évben megtartottuk a szokásos témanapunkat a Föld napja alkalmából. A gyerekek színes programokkal találkoztak, ahol a környezetvédelem és az egészségmegőrzés, a sportolás állt a középpontban. A témanap az otthoni komposzt összegyűjtésével indult. Az 5-6.-osok ökotársasjátékon, biciklis csapatverseny vettek részt. Ezúton szeretném megköszönni a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Üllői úti tagkönyvtárának a segítségét az ökotársasjáték kellékeihez, a rákoscsabai tagkönyvtárnak pedig a közvetítő munkát.

Az alsósokat környezetvédelmi színjátszó darab fogadta. A 7. évfolyam a Magyar Gyula Kertészeti Szakképző Iskolába látogatott el (képgaléria később). Diákjaink focizhattak, asztaliteniszezhettek, zsinórlabdázhattak és biciklis akadálypályán indulhattak.

 

Szólj hozzá!

Madáretető a Diadalban

2016.04.19. 14:19 ökodiadal

Tavasszal a 7. A. diákjai vizsgálták meg a tavalyi évben kihelyezett madáretetőket, nagy örömünkre a madarak nem hagyták azokat üresen télen.

Szólj hozzá!

Víz világnap

2016.03.30. 11:56 ökodiadal

Víz világnap a Diadalban

Diadal Úti Általános Iskola: 01 - indafoto.hu

A tavalyi évhez hasonlóan idén is megünnepeltük a Víz világnapját. Az iskola tanulói nagy méretű élőképet készítettek az udvaron, az 5. évfolyam patak parti sétán és vetélkedőn vett részt a Rákos-patak partján.

Diadal Úti Általános Iskola: 05 - indafoto.hu  

Az iskola segítő személyzetének köszönhetően az aulánk egyedi díszítést kapott, mely nagy segítséget nyújtott abban, hogy a víz fontosságát közelebb hozhassuk a gyerekekhez.

Diadal Úti Általános Iskola: 07 - indafoto.hu 

Vízvizsgálat a Rákos-patak partján 

Szólj hozzá!

Ökoiskolai létünk: Elmélet és gyakorlat

2016.03.16. 16:42 ökodiadal

Ökoiskolai tevékenységünkről

szóló ismertetőnk

 

 

Tavaszváró virágültetés 2.c 2016.03.16

Szólj hozzá!

A 3.d-sek konyhakertjükben termett krumplit kóstolnak

2015.12.01. 11:41 ökodiadal

A 3.d osztály minden évben rendre gondozza kis konyhakertjét az iskola egyik épületbeugrójában.
Farkasné Nemoda Zsuzsanna tanárnő ügyesen nevelgeti kertészkedésre növendékeit, és ennek az egyik eredménye például éppen most az a "Terülj, terülj asztalkám!", amiről itt közölt kisfilmünk beszámol. 

Gratulálunk az osztálynak a terméshez! 

Szólj hozzá!

Tabló a gombákról

2015.11.27. 13:28 ökodiadal

Iskolánkban a 6. C. osztály részletes gyűjtőmunkát készített a gombákból, melyet iskolánk faliújságán helyeztünk el. Köszönjük az osztály és természetismeret tanárnőjük, Váradi Gabriella munkáját!

 

Szólj hozzá!

Tengerek védelme - 8. c. osztály ökofogalmazás

2015.11.23. 14:03 ökodiadal

Tengerek védelme 

Az olaj a vizeket súlyosan károsítja. Elzárja az oxigén és a fény útját illetve az élőlényekkel közvetlen érintkezve azok pusztulását is okozhatja. Nehezebb az olajat úgy eltávolítani környezetünkből, hogy az a vízzel keveredve emulziót alkot. Egy-egy tankerhajó vagy tengeri fúrótorony katasztrófája igen nagy környezetszennyezéseket okoz. Védekezni ellene a tengeri olajbányászat megtiltásával és a biztonság megnövelésével lehetne. Az olajszállító hajók sérülésekor mintegy 370 000 tonna olaj kerül évente a tengerekbe. A tankhajók tisztításakor vízbe jutó olaj mennyiségét 660 000 tonnára becsülik, és ugyanennyi olaj érkezhet a folyókon keresztül is. Az egyik legnagyobb olajszennyezés 1989. márciusában történt, amikor az Exon Valdez nevű tankhajó Alaszka partjainál sziklazátonyra futott, és 40 millió liter olaj ömlött a tengerbe. Néhány héten belül 36 000 elpusztult madarat, 5000 tengeri vidrát és 200 fókát találtak. Az aszfalton lévő olajfoltok az esővízzel keveredve kerülhetnek bele az élővizekbe, ez ellen a csapadékvíz elvezető hálózatra telepített olajfogóval lehet védekezni. A vízszennyezés megelőzése érdekében elsődleges cél, hogy olyan intézkedéseket kell hozni, amelyek a szennyvíz keletkezésének mennyiségét csökkentik, tehát törekedni kell olyan üzemi technológiákra, ahol kevés és könnyen tisztítható szennyvíz keletkezik. Meg kell oldani az eltérő szennyvizek szétválasztását, ahol lehet újrahasznosított, "rész tiszta" szennyvizet kell használni, pl. előmosáshoz. A szennyvíztisztító műtárgyakat folyamatosan karban kell tartani, az új, modern technológiákat be kell vezetni, illetve a technológiai fegyelmet be kell tartani. Ennek következtében minden olyan telephelyen, ahol fennáll az olajtartalmú szennyvíz keletkezésének lehetősége olajfogó műtárgyak elhelyezése szükséges.            

 

Szólj hozzá!