HTML

ÖkoDiadal

Ez az oldal a Diadal Úti Általános Iskola környezetvédelmi blogja, mely az általános ökoiskolai feladataink mellett különféle pályázatok kapcsán végzett projektmunkákat is bemutatja. Jelenleg "Ablak az erdőre" címmel indítottunk projektmunkát az "Otthonunk az erdő" c. országos pályázat keretében. Kérjük, tartson velünk iskolai weboldalunkon is: www.diadal.hu Köszönjük, hogy velünk tartott! Ökofilmjeink gyűjtőoldala: http://www.youtube.com/playlist?list=PLFC9F9DE54F4D7768&feature=plcp

Utolsó kommentek

Újrahasznosítás a madárvédelem jegyében

2017.12.03. 10:01 ökodiadal

Iskolánkban az elmúlt években rendre figyelmet szenteltünk a madarak etetésének a téli időszakban. Az idei évben az iskola könyvtára meghirdette a Madár éve című rendezvénysorozatot, melynek egy újabb állomásához érkeztünk. Az iskola diákjai madáretetőket készítettek, melyeket hamarosan díjaznak az iskola pedagógusai, eztán pedig a gyerekek hazavihetik a madáretetőket és otthon használhatják majd azokat a hideg hónapokban. 

Ezek a madáretetők azért is különlegesek, mert a gyerekek igyekeztek minél több elemét újrahasznosított hulladékból elkészíteni, egyszerre óvva a környezetünket a terheléstől és etető helyet biztosítva a madaraknak. 

 

Szeretnénk megköszönni a kedves szülők segítő munkáját az etetők elkészítésében!  

Diadal Úti Általános Iskola

 

Szólj hozzá!

ÖKO témanap a Diadalban - alsó tagozat

2017.10.16. 13:27 ökodiadal

A felsősökhöz hasonlóan alsós tanulóink is a természetjárást választották októberben. A tanítónők a környezetismeret tantárgyon keresztül igyekeznek környezettudatos szemlélet formálására. Az alsós diákok a Rákos-patak partján, a Cinkotai-erdőben, Isaszegen jártak. A másodikosok egyik osztálya még biciklire is pattant a témanap alkalmából. A témanap jó lehetőség volt az egészséges táplálkozás népszerűsítésére is, az alsósok a chipseket otthon hagyva inkább salátákat és gyümölcsöt fogyasztottak. 

Szólj hozzá!

ÖKO témanap a Diadalban - felső tagozat

2017.10.16. 13:15 ökodiadal

Az elmúlt évek gyakorlatát követve idén is ÖKO témanapot szerveztünk diákjainknak. A témanap alkalmával minden évfolyam kilátogatott a természetbe. Az 5. évfolyam a Merzse-mocsárhoz ment lovaskocsival, ahol a mocsár élővilágával ismerkedhettek meg. A 6. évfolyam a Rákos-patak partján ÖKO tablót készített a patak élővilágáról. A hetedikeseink a Cinkotai - kiserdőbe mentek ki, itt a növényhatározók segítségével az erdő élővilágát tanulmányozhatták. A nyolcadikosok ellátogattak a Gellért-hegyre, ahol egy hulladéktanösvényen foglalkoztak a hulladék okozta problémákkal és az újrahasznosítással. 

Reméljük, hogy a terepi foglalkozások épp oly hasznosak leesznek, mint a tanórákon történő környezettudatos nevelés. 

 

Szólj hozzá!

Köszönet a segítségért

2017.10.13. 09:30 ökodiadal

A szelektív hulladékgyűjtés megköszönése után a tanár úr a hétvégi öko-témanapról beszél.

Szólj hozzá!

Szelektív gyűjtés az iskolában

2017.09.24. 18:22 ökodiadal

Ökoiskolai programunk egyik sarokköve a papír és PET palack hulladék szelektív gyűjtése az iskolában. Ehhez nyújt segítséget minden héten a Diadal DÖK csoportja. 

Szólj hozzá!

Madár éve - szeptember

2017.09.20. 21:20 ökodiadal

Iskolánk a 2017/2018-as tanévben meghirdette a Madár évét. Az iskolai könyvtár és a munkaközösségek együttműködése után minden hónapban egy madárról készítenek tablót az osztályok. Szeptember hónapban a fecske volt a hónap madara, a tablót a 6. A osztály készítette.

 

21587070_10208287701149492_3775677562619762052_o.jpg

Szólj hozzá!

TeSZedd! akció Rákoscsabán

2017.09.18. 06:37 ökodiadal

2017. szeptember 15.-én hirdették meg Rákosmentén a TeSZedd akciónapot, melyhez iskolánk is csatlakozott. A Diadal ÖKO DÖK csoportjának egy része kilátogatott a Péceli út budapesti szakaszának a végéhez, ahol a szervezők, polgárőrök és más iskolák diákjai mellett részt vettek az eldobált szemét összegyűjtésében.

Szólj hozzá!

Iskolai papírgyűjtés

2017.05.12. 11:10 ökodiadal

Szólj hozzá!

Diákfogalmazás: A Naplás-tó környezete

2017.03.31. 11:14 ökodiadal

A víz világnapi témanap legjobb fogalmazásait a korábban ígérteknek megfelelően a blogunk felületén is megosztjuk. Következzen az első fogalmazás:

Naplás-tó leírása

A Naplás-tó a Cinkotai - erdő mellett helyezkedik el. A Cinkotai útról lehet megközelíteni a 46-os busszal. Számos védett faj él itt, köztük az egyetlen Magyarországon őshonos teknős, a mocsári teknős. A tavat 1971-ben hozták létre és 1997-ben lett természetvédelmi terület. A Naplás-tónál található egy túlfolyó, ami megakadályozza, hogy a tó kilépjen a medréből. A lefolyt víz a Szilas patakba kerül. Az erdő sok fajta fát tartalmaz, pl. zöld juhar, vörös tölgy és fehér akác. Ezenkívül állatvilága is színes, pl. róka, nyest, csúszka. Évekkel ezelőtt az erdőben lévő kidőlt, kiszáradt, korhadt fák nem voltak kívánatosak az erdőgazdálkodásban. Ma már köztudott, hogy rájuk is szükség van, hiszen élőlények sokaságának jelentenek otthont. Széles körben elterjedt nézet ellenére a korhadó faanyag nem fenyegeti a fajokban gazdag erdő egészségi állapotát. Hideg teleken kedvelt volt a korcsolyázás a tavon. Ez nagyon zavarta az élővilágot és veszélyes is volt, ezért 2016-ban betiltották, viszont a horgászat továbbra is engedélyezett. Akár a parton ülve, akár csónakban jó elfoglaltságot adhat az embereknek. Az erdőben tilos a tűzrakás, időnként még a kijelölt helyeken is. A Naplás-tó természetvédelmi területén az erdészet munkatársai a Fővárosi Önkormányzat megbízásából látják el a természetvédelmi feladatokat.

Készítette: Horváth Kinga, Szerencsi Lili, Juhász Írisz, Bodnár Anita, Balla Petra, Balsai Nóra    

Szólj hozzá!