HTML

ÖkoDiadal

Ez az oldal a Diadal Úti Általános Iskola környezetvédelmi blogja, mely az általános ökoiskolai feladataink mellett különféle pályázatok kapcsán végzett projektmunkákat is bemutatja. Kérjük, tartson velünk iskolai weboldalunkon is: www.diadal.hu Köszönjük, hogy velünk tartott! Ökofilmjeink gyűjtőoldala: http://www.youtube.com/playlist?list=PLFC9F9DE54F4D7768&feature=plcp

Utolsó kommentek

Tengerek védelme - 8. c. osztály ökofogalmazás

2015.11.23. 14:03 ökodiadal

Tengerek védelme 

Az olaj a vizeket súlyosan károsítja. Elzárja az oxigén és a fény útját illetve az élőlényekkel közvetlen érintkezve azok pusztulását is okozhatja. Nehezebb az olajat úgy eltávolítani környezetünkből, hogy az a vízzel keveredve emulziót alkot. Egy-egy tankerhajó vagy tengeri fúrótorony katasztrófája igen nagy környezetszennyezéseket okoz. Védekezni ellene a tengeri olajbányászat megtiltásával és a biztonság megnövelésével lehetne. Az olajszállító hajók sérülésekor mintegy 370 000 tonna olaj kerül évente a tengerekbe. A tankhajók tisztításakor vízbe jutó olaj mennyiségét 660 000 tonnára becsülik, és ugyanennyi olaj érkezhet a folyókon keresztül is. Az egyik legnagyobb olajszennyezés 1989. márciusában történt, amikor az Exon Valdez nevű tankhajó Alaszka partjainál sziklazátonyra futott, és 40 millió liter olaj ömlött a tengerbe. Néhány héten belül 36 000 elpusztult madarat, 5000 tengeri vidrát és 200 fókát találtak. Az aszfalton lévő olajfoltok az esővízzel keveredve kerülhetnek bele az élővizekbe, ez ellen a csapadékvíz elvezető hálózatra telepített olajfogóval lehet védekezni. A vízszennyezés megelőzése érdekében elsődleges cél, hogy olyan intézkedéseket kell hozni, amelyek a szennyvíz keletkezésének mennyiségét csökkentik, tehát törekedni kell olyan üzemi technológiákra, ahol kevés és könnyen tisztítható szennyvíz keletkezik. Meg kell oldani az eltérő szennyvizek szétválasztását, ahol lehet újrahasznosított, "rész tiszta" szennyvizet kell használni, pl. előmosáshoz. A szennyvíztisztító műtárgyakat folyamatosan karban kell tartani, az új, modern technológiákat be kell vezetni, illetve a technológiai fegyelmet be kell tartani. Ennek következtében minden olyan telephelyen, ahol fennáll az olajtartalmú szennyvíz keletkezésének lehetősége olajfogó műtárgyak elhelyezése szükséges.            

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://okodiadal.blog.hu/api/trackback/id/tr478102332

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása